At købe på afbetaling kan være en hjælpende hånd i flere situationer. I andre kan den dog være det modsatte. Det er derfor vigtigt at anvende betalingsløsningen med omtanke. Ellers kan du risikere, at tingene løber så løbsk, at du til sidst har købt så meget, at du ikke har råd til at betale tilbage. Du kan også ende med at betale tilbage over så lang en periode, at den ting du oprindeligt købte længe er kasseret eller gået i stykker den dag den sidste rate endelig skal betales.
Begge dele er værd at undgå og derfor får du her en række gode råd til, hvordan du foretager køb på afbetaling på den klogeste måde. Husk også at det er muligt at betale med børnepenge i mange danske webshops.
At du ikke har råd til at betale for de ting, du ønsker her og nu, er helt almindeligt. Det har de fleste mennesker oplevet, og det er heller ikke noget at skamme sig over.
Du er dog nødt til at have råd til tingene over en periode. Det er derfor vigtigt, at du regner ud, hvad du har råd til at betale på månedlig basis. Så sætter du dig ikke selv hårdere økonomisk, end højest nødvendigt. Kig derfor på, hvor mange penge du reelt har tilovers hver måned, når dine faste udgifter er betalt. Husk også at indregne de ting, der ikke er noteret i dit budget, men alligevel er faste udgifter, du ikke kan komme udenom: Mad, benzin, medicin, afdrag til andre lån som måske endnu ikke er indført i budgettet osv.
Indregn også de ting, du ikke nødvendigvis har udgifter til hver måned, men som du vil få brug for at skulle betale til i løbet af afdragsperioden: Frisør, gaver, service på cykel/bil, kæledyr m.v.
Det beløb du har tilbage, er det maksimale beløb, du har råd til at betale tilbage på månedsbasis. Det anbefales ikke at udnytte dette maksimalt. Dermed har du altid et råderum, hvis noget skulle ændre sig eller hvis for eksempel din telefon eller pc går i stykker.
Jo længere tilbagebetalingstid, jo lavere er det beløb, der skal betales pr. måned. På den ene side giver det dig mulighed for at købe flere ting på afbetaling, fordi der bliver råd til mere – men pas på. Nogle afbetalingsudbydere opkræver et gebyr for hver betaling, der skal opkræves. Nogle steder er beløbet 25 kroner, men det er ikke ualmindeligt, at det er højere. Det betyder, at de ting du køber, ender med at bliver dyrere og dyrere, for hver måned, der skal betales tilbage.
Dertil kommer som regel også renter, som ligeledes sammenlagt vil resultere i en højere slutpris, jo flere måneder du tilbagebetaler over.
Vælg derfor altid den kortest mulige tilbagebetalingstid. Det gør købet på afbetaling så billigt som muligt.
Når du foretager køb på afbetaling, har du mulighed for en række skattemæssige fordele.
Du kan for eksempel få fradrag for stiftelsesomkostningerne på lån, der har en løbetid på under 2 år – og det er netop typisk gældende for de fleste typer køb på afbetaling foretaget med Viabill eller Klarna. Derudover er der altid fradrag på renter.
I nogle tilfælde indhentes og indberettes tallene automatisk til SKAT, men når du får din årsopgørelse i marts, skal du huske at tjekke, om det er tilfældet. Er det ikke det, er det bare med at få det rettet med det samme. Du vil nemlig have penge til gode, hvilket betyder at du enten får endnu mere tilbage i skat eller skal betale mindre retur.
Hvor store beløb det drejer sig om afhænger af størrelsen på stiftelsesomkostningerne, og hvor mange penge du har købt på afbetaling for. Det er i øvrigt ikke det fulde beløb, du skylder væk eller det fulde beløb betalt i låneomkostninger eller renter, du får retur i skat. Du slipper blot for at betale skat af disse beløb.
Generelt er fradragets værdi omkring 25%, så hvis du har haft renteudgifter for 1000 kroner, får du 250 kroner retur i skat, hvis fradragene altså ikke allerede ar automatisk indberettede.