Sådan kan du bruge dine børnepenge

Brug dine børnepenge rigtigt
Sådan kan du bruge dine børnepenge
Redaktionen
-
16/06/2022
-

Alle landets familier modtager børnepenge, men der findes flere forskellige måder at benytte dem på. Du ved nok selv, hvordan dine børnepenge – eller din Børne- og Ungeydelse som det retteligt hedder – anvendes.

Er du nysgerrig på andre metoder, kan du finde inspiration her. Måske findes der en smartere måde at bruge jeres tilskud på eller også kan det være, du får øjnene op for en måde at kombinere tingene på.

Børnepenge som en del af budgettet

I nogle familier indgår børnepengene som en del af budgettet og ryger derfor ind på familiens budgetkonto, så snart de dukker op den 20. januar, april, juli eller oktober. Det gør det månedlige bidrag til budkontoen en smule mindre, således at det månedlige rådighedsbeløb er en smule højere.

For nogens vedkommende er det en nødvendighed at børnepengene indgår i budgettet, for andres er det bekvemt, fordi det får det til at føles som om lønnen strækker en smule længere.

Børnepenge til shopping

Andre familier sidder næsten klar til at shoppe, så snart børnepengene går ind på kontoen. Noget mange webshops har luret og derfor også er gode til at planlægge udsalg og rabatkoder samtidig som børnepengene tikker ind. I disse familier købes der typisk kun ind til børnene på disse tidspunkter, til gengæld shoppes der stort og på forhånd. Nogle gange benyttes også muligheden for børnepengekredit, så hele købet kan finansieres af børnepengene.

Det er typisk i oktober, der er store udgifter til børnetøjet. Her skal der nemlig købes ind til den kolde sæson, der venter rundt om hjørnet – og alene flyverdragt, vinterjakke, vinterstøvler, huer og luffer til et enkelt barn koster det samme som den samlede ydelse til 3 børn.

Børnepenge er børnenes

Nogle forældre synes, at børnepengene er børnenes. Det fungerer i praksis som regel ved, at opsparing kombineres med shopping og sjov. Barnet er med til at bestemme, hvad der skal købes ind, får måske lov at vælge destinationen for weekendens familieudflugt og en tur i biografen – og resten sættes ind på en opsparing.

I nogle familier sker valget om, at børnepengene tilfalder børnene først, når de når en større alder og begynder at have månedlige udgifter til f.eks. streamingtjenester, mobilabonnementer og lignende. Dermed kan ansvaret for pengene gives til den unge, hvilket er en god måde for vedkommende at øve sig på at huske, der skal være råd til de faste udgifter. I nogle familier er der et medkrav om, at når børnepengene er barnets, er de også selv ansvarlige for at købe nyt tøj og sko. I andre familier ikke.

Når barnet fylder 15, får man i øvrigt ikke længere beløbet udbetalt kvartalsvist. I stedet deles beløbet i 3 og bliver derefter udbetalt den 20. i hver eneste måned.

Børnepenge til opsparing

Nogle familier har enten ikke behov for børne- og ungeydelsen – eller vælger at prioritere børnenes fremtidige økonomi – og lader pengene gå ind på hvert enkelt barns opsparing. Børneopsparingen kan dog ikke anvendes til formålet, da man maksimalt må indbetale 6000 kr. årligt på den egentlige børneopsparing Det skyldes, at man som forælder får skattefradrag for indbetalingen hertil.

Der kan dog oprettes en særskilt opsparing til barnet til formålet, og vælger man at gøre dette med børnepengene hver gang, kan et barn i perioden fra fødslen og to år frem allerede have opsparet over 37.000 kroner.

Du kan læse mere om børneopsparing og få andre gode råd til hverdagen med børn på Tildenlille.dk.

Copyright 2023 - Pilanto Aps